Озеленяване - MagicGreenLand - MGL

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Полезни съвети     

  Озеленяването е процес, който включва следните елементи:

 

        1.   Изграждане на  декоративни дървесно-храстови и цветни групи. 

        2.   Изграждане на тревни площи, алпинеуми, скални кътове, сухи реки, реки, езера, водни площи и ефекти, водни огледала, скакала, каскади, водопади, водоскоци, подпорни стени, кътове за отдих, барбекюта, беседки, декоративни настилки, плочопътеки;

        3.  Изграждане на поливни системи.

 

Озеленяването е един не толкова лесен процес. За да се получи наистина добре, трябва да има някакъв план, идея или поне замисъл, а най-добре- проект. Въпреки че е често пренебрегван момент, проектът може да Ви спести много главоболия, когато крайният резултат не е такъв какъвто очаквате.

 

Няма нищо лошо в хаоса, но съчетан с незнанието и малкия практически опит нещата излизат извън контрол. За това моят съвет към Вас е, преди да направите нещо в градината си, да се консултирате с ландшафтен архитект. Ако от нещо не трябва да пестите, това е проектът за озеленяване.

 

Много важно е да се спазят отстоянията между растенията, всички специфични нужди и изисквания на отделните видове, да се групират правилно, така че да няма непоносимост между тях. Да се спази хармонията във височина, цвят, багри и други. Да се има предвид сезонноста и времето на цъфтеж и още много други важни за градината и растенията Ви неща.

 

И не на последно място много важно е правилното поддържане. Защото това е нещото, което запазва и поддържа градината през годините.


                                              Как да си направите алпинеум?


1.  Планирайте внимателно.

Избягвайте безразборното поставяне на камъни на плоска основа. Изберете място, огрявано от слънцето през по-голямата част от деня. Фон от дървета и храсти подобрява естествения изглед. Скицирайте вашия алпинеум. Посетете и разгледайте други алпинеуми, направете снимки, за да може да си представите как ще изглежда вашият. Оградете с въже място, малко по-голямо от това, което смятате, че ще ви трябва.

2.   Подготовка на мястото.

Работете, когато почвата е достатъчно суха. Премахнете тревата и плевелите. По Ваша преценка може да изградите дренаж, а за тежки и глинести почви, това е задължително.

3.   Положете камъните на определеното място.

За целта ще се нуждаете от лопата, лост, няколко дъски и здрава пръчка за уплътняване на почвата между камъните, малко чакъл. Ако теренът е плосък, направете насип. Изберете най-големия и красив камък за централен в първия ред. След това положете и другите големи камъни. Слагайте ги в предварително изкопани плитки дупки, не по-дълбоки от 1/3 от височината на камъка. В дупките сложете малко чакъл. Поставете камъка и го ориентирайте с лоста. Накрая уплътнете пръстта около него. Не нареждайте камъните на една височина.

4.   Засаждане на растенията.

Започнете с най-големите растения, които трябва да засадите в близост до най-големите изправени камъни. Следвайте правилото – високите растения на заден план, а малките – отпред. Преди да ги засадите, препоръчваме да ги поставите на желаните места, да се отдалечите и да прецените дали ви харесва. В случай че е така, преминете към саденето. Друг съвет – не ги поставяйте много близо едно до друго. Дори в началото да ви се струва, че са малко, когато достигнат по-големи размери, няма да си пречат, а мястото няма да изглежда, като джунгла.


За да изградим декоративна водна площ в градината трябва да знаем:


1. Трябва да направите точен и подробен план на това, което ще изграждате. Трябва да помислите имате ли място за езерце с поне 4 кв.м. площ? Ако имате тази площ може да подберете балансиран растителен състав, осигуряващ бистра вода и комфорт за декоративните рибки. Размера и стила на водната площ, трябва да съответства на размера и стила на двора. 

2. Материали. Трябва да имате съвсем ясна представа за размерите, мястото и строителните материали за езерцето. Вземете въже или маркуч и очертайте формата на вашето езеро, в естествени размери. После го погледнете от различни ъгли и накрая от прозореца, така ще добиете ясна представа, как ще изглежда. Не забравяйте сега се правят промените.

3. Да помислим за допълненията. От къде е най- добре да мине електрическият кабел за захранване на помпата и осветлението. Помпа е необходима, ако искате движение на водата или фонтан. Осветлението е задължително, така езерото нощно време е фантастично. Скрийте кабелите в гофриран маркуч, помислете, че някога може да се наложи да го смените, колкото по права е линията на кабела и колкото по- късо е разстоянието толкова по добре. Ако работите с гъвкава облицовка трябва да знаете, че на дъното на водната площ е препоръчително да се направи дренаж от обли речни камъни - филц и задължително пясъчно легло поне 10 см. Отгоре положете гъвкавата облицовка, която по размер трябва да обхваща дъното на водната площ, стените на водната площ до горния ръб и да остане поне 1,5м. по брега. На брега на водната площ със същата форма, като на водната площ на около 30 см. от ръба изкопайте канал с дълбочина поне 40 см и същата ширина. В този окоп положете това, което ви остава от гъвкавата облицовка. Тази част, която остава по брега се използва за преливник и устойчивост на водната площ. Там наредете големи камъни, такива каквито ще използвате за вашето езеро. За да опънете гъвкавата облицовка на водната площ максимално използвайте вода. Оставете го да престои така поне 24 часа, за да се намести само. Източете водата и оформете стените по ваш избор и с материали, които ви допадат, поставете осветлението, измийте хубаво всичко, напълнете с вода, поставете растенията и оставете така поне 48 часа. Накрая може да добавите и декоративните рибки.

 
Google+
Назад към съдържанието | Назад към главното меню